Iedereen in staat stellen tot innerlijke groei

Column over persoonlijk leiderschap door Marjolijn van Gerven

De Inner Development Goals (IDG’s) beschrijven 27 transformationele vaardigheden die nodig zijn om de SDG’s daadwerkelijk te kunnen realiseren. Ze zijn opgesteld voor eenieder die de lead heeft of zou willen hebben in het komen tot een eerlijkere en duurzamere wereld voor iedereen. 

De IDG-foundation stelt dat innerlijke groei nodig is om de wereldwijde uitdagingen waar de mensheid voor staat aan te kunnen gaan. Zij hebben op basis daarvan de volgende missie geformuleerd: “We bring the power of inner development to global challenges faced by humanity”. De IDG’s richten zich op het individu, het collectief of de organisatie die de transformatie leidt, bestuurt en aanvoert. 

Voor SDG 1 (het terugdringen van armoede wereldwijd) zou ik aan deze missie als SDG1 coördinator een ander perspectief willen toevoegen. Namelijk het perspectief van de mensen die in armoede leven en hun mogelijkheden om tot innerlijke groei te kunnen komen.

Armoede wordt veelal - ook in de SDG-agenda - gemeten in termen van geld. Je bent arm als je dagelijks moet rondkomen van minder dan $ 1,25 of als jouw inkomen zich onder de nationale inkomensgrens bevindt. In de laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de effecten van het niet hebben van voldoende geld. Vooral als je lang in armoede leeft kunnen de gevolgen van deze situatie een leven lang doorwerken. Daarnaast betekent het niet hebben van genoeg geld vaak ook ‘het niet hebben van toegang’. Of dit nu gaat om toegang tot (medische) zorg, voedsel, water, onderwijs, werk of rechtsbijstand. Ook in Nederland. 

Het continu bezig moeten zijn met het overleven van vandaag betekent vaak ook: het jezelf niet volledig kunnen ontwikkelen. Zo heeft hersenonderzoek uit de VS aangetoond dat het langdurig blootgesteld zijn aan stress als gevolg van het leven in armoede, aanzienlijke negatieve effecten kan hebben op de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden. Daarnaast bemoeilijkt het leven in armoede - vanwege schaamte en het niet kunnen deelnemen aan maatschappelijke activiteiten – de opbouw van een sociaal netwerk en het ontwikkelen van sociale vaardigheden. 

En zo is voor ieder van de IDG’s is te benoemen op welke manier het leven in armoede barrières opwerpt om over de 27 vaardigheden te beschikken of deze te kunnen ontwikkelen.  

Mensen in staat stellen om te komen tot innerlijke groei zou daarom dé motivatie moeten zijn waarom we armoede willen bestrijden. Als we in staat zijn om die factoren te beïnvloeden die de meeste onzekerheid en stress voor mensen met zich meebrengen kan er rust en ruimte ontstaan voor een transformatie die langdurig van invloed is. Bijvoorbeeld omdat zij weer een dak boven hun hoofd hebben, zich in staat voelen een vervolgopleiding te doen, hun gezondheid te verbeteren of een positief sociaal netwerk op te bouwen.  

Ik pleit er daarom voor om deze motivatie als volgt te verweven in de oorspronkelijke IDG-missie: “Humanity is powered if everyone is being able to develop their inner self”.  En deze missie als uitgangspunt te hanteren in het uitroeien van armoede wereldwijd.

Vorige
Vorige

Leiderschap in transitie: Verbinden en loslaten

Volgende
Volgende

Persoonlijk Leiderschap: Ondernemen met een Duurzame Missie