SDG AWARDS 2023
Meld je actie aan
-
Meld je actie aan -
Er kunnen geen nieuwe initiatieven meer worden ingezonden. De komende weken blijven we alle mooie inzendingen delen via onze kanalen.
Act Together Now is meer dan een slogan, het is de start van onze campagne om zoveel mogelijk van jullie duurzame acties en initiatieven te verzamelen en verspreiden om elkaar te inspireren en motiveren. Alleen samen kunnen we een betere wereld creëren en nu we halverwege de levensduur van de SDG’s zijn, is dit het moment om te laten zien wat een enorme spierkracht we samen hebben.
De inspirerendste verhalen en initiatieven krijgen een mooie plek op onze site, nieuwsbrief en socials, en iedere aangemelde actie maakt automatisch kans om dit jaar een SDG Award te winnen tijdens ons hoofdevenement op 26 september in Amsterdam.
BEKIJK ALLE INZENDINGEN HIER:
-
Wij vinden het belangrijk dat kinderen maatschappelijk betrokken raken bij wat zich in de wereld afspeelt. Daarom hebben wij Goals2030 ontwikkeld. Het lesmateriaal laat kinderen (basisschool: groep 7-8) op een creatieve en uitdagende manier kennis maken met de 17 werelddoelen. Het doel is dat kinderen nadenken over de werelddoelen, een mening vormen, zich uitspreken en ook echt een stem krijgen om de wereld een beetje mooier te maken.
-
GiveMe5 is een programma van The Present, een stichting die ondernemers verbindt met sociale initiatieven voor vluchtelingen, nieuwkomers en dak- en thuislozen. Het project stelt hotels in staat om structureel vijf kamers beschikbaar te stellen aan economisch dak- en thuislozen.
-
Bedrijventerreinen. Waarom zijn er nog zoveel hete en lelijke gebieden in ons land? Wie wil daar nou werken? Dat kan toch gezonder, prettiger, productiever, koeler en gezelliger? Hier heeft de natuur toch helemaal niks aan? Vanuit die vragen zijn we gaan onderzoeken hoe bedrijventerreinen beter zouden kunnen worden voor mens, dier en klimaat.
-
Sinds 2020 biedt Check-Inn iedere werkdag een online plek waar mensen kunnen inchecken met elkaar. Na een meditatie delen mensen in kleine break-out rooms met onbekenden om de beurt hardop welk ongemak er vandaag voor hem of haar is. “We maken ruimte voor wie we ook zijn en wat ingewikkeld is, zonder het op te lossen, en enkel dank je te zeggen.”
-
Wij zijn de eerste Green Office in het MBO, een leerbedrijf voor 8-15 studenten die zich dagelijks inzetten om duurzaamheidsvraagstukken vanuit studenten en organisatie te tackelen. We maken bewustwordingscampagnes over de 17 SDG's, geven trainingen/workshops/spellen in klassen en aan teams, we schrijven met studenten onderwijs (we hebben voor het keuzedeel duurzaamheid in het beroep een open source blended learning lesprogramma gemaakt) en trainen studenten om deze lessen te geven als Peer-educators.
-
De tijd dat maximale winst het grote doel was, is voor veel bedrijven verleden tijd. Het klimaat en het menselijk welbevinden worden steeds belangrijker. WerkSaam staat voor een duurzame, inclusieve samenleving. Wij dragen dit actief uit en zoeken met werkgevers partnerschappen die hieraan bijdragen. Wij stimuleren onze klanten, partners en opdrachtgevers dat zij zich inzetten voor een inclusieve maatschappij. Daarnaast leveren wij zelf ook onze bijdrage op het gebied van mvo.
-
Wij bieden gratis, organisatie, marketing en educatie materialen aan kleine gemeenten en buurt organisaties, zodat zij een vliegende start kunnen maken met het organiseren van een Upcyclingday.
-
Met The Sunshine Journey maken we de perfecte match tussen succesvolle bedrijven en Goede Doelen. Wij nemen alles uit handen en dragen zorg voor jouw volgende stap als organisatie richting maatschappelijke verantwoordelijkheid. We creëren en onderhouden een duurzaam partnerschap voor een betere toekomst.
-
Holie Hub is het eerste SDG-huis in de provincie Noord-Brabant. De Holie Hub, gevestigd op het terrein van de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther, is een ontmoetingsplaats en inspirerende werkomgeving voor duurzame aanjagers. De Holie Hub is een plek van betekenis voor de regio. In de huidige tijd van crisis en de vele problemen die de wereld kent, bieden we hoop en geloof in een duurzame toekomst. Wij laten zien dat wanneer je wilt, het wél kan om positieve verandering en oplossingen te realiseren. Waar een wil is, is een weg!
-
MKB in Transitie is het verbindende platform om de transitie naar de SDG's te versnellen. Wij verbinden aanjagers van de transitie en ondersteunen mkb-ondernemers met sociale innovatie, duurzame ontwikkeling en diversiteit & inclusie.
-
Oneplanetcrowd is al 10 jaar hèt investeringsplatform voor toekomstgerichte particuliere beleggers en duurzame ondernemers en projecten. Elke financieringspropositie die wij aanbieden aan onze particuliere beleggers leveren een bijdrage aan één of meerdere SDG’s. Zo kunnen investeerders niet alleen hun eigen vermogen uitbreiden, maar maken ze ook de wereld een stukje beter als het gaat om armoede, gelijkheid of klimaatverandering. Dubbel rendement dus: financieel en maatschappelijk.
-
VanHier heeft een plaatmateriaal voor de (interieur)bouw ontwikkeld van lokale natuurlijke reststromen en vezelteelten, waarbij we CO2 langdurig opslaan en boeren in de toekomst naar een beter verdienmodel kunnen gaan. Het materiaal heet BioM, en bestaat voor 90% uit NLse vezels. Het is dun (2mm), decoratief, recyclebaar en (thuis)composteerbaar. Als eerste toepassing is het geschikt als biolaminaat voor in de meubel- en interieurbranche, die stap maken we nu richting de markt.
-
Wij laten bedrijven kennis nemen van duurzame mogelijkheden om transitie te effectueren. Bedrijven delen hun innovaties voor het grote goed. In 2022/2023 hebben wij 8 MVO Cafés georganiseerd voor ondernemers met iedere keer een spreker met duurzame impact. Wij organiseerden dit in het Stadstheater.
-
Het ecodorp lost alle grote wereldproblemen op lokale schaal op en wil die kennis en ervaring delen met de rest van de wereld. Ecodorp Boekel is onderdeel van een Nederlandse wet voor duurzame innovatieve projecten en heeft ontheffing gekregen van het Bouwbesluit om te experimenteren.
-
Sinds 2018 is het Sociaal Economisch Netwerk MVS actief. Het netwerk brengt partijen uit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam bij elkaar om met elkaar dingen te realiseren, waardoor er minder mensen onnodig langs de kant staan. Om op de langere termijn er ook voor te zorgen dat het arbeidspotentieel aansluit op de regionale vraag, zijn bedrijfsbezoeken van scholieren van onschatbare waarde
-
SDG Lokaal & Kiwanis Vijf Eiken organiseren speciaal voor de SDG Action Week van de fotowedstrijd ‘Het duurzame plaatje’. Het doel van de wedstrijd is om jong en oud bewust maken van de belangrijke principes van duurzaamheid (Act Together Now). De missie van Oosterhout SDG Lokaal om een beter en duurzamer Oosterhout te creëren en de missie van Kiwanis “Serving the children of the world” vormt de basis van ons streven naar een betere toekomst voor de volgende generaties.
-
Sinds 2014 zijn we actief om de bedreigingen door zwerfafval voor de leefomgeving in de Molukken te verminderen. Met name op kleine eilanden. (focus op Haruku, Saparua en Nusa Laut). De stichting Happy Green Islands is in 2018 gevestigd in Nederland.
-
Route M zet zich primair in voor het bereiken van een verantwoorde consumptie en productie in de kledingketen (SDG12). We richten ons daarbij tot consumenten en wijzen hen de weg bij het opruimen en verduurzamen van hun kledingkast. De basis van Route M is een gids met vijfentwintig korte verhalende hoofdstukken, waarin onze lezers de vier fasen van verduurzaming doorlopen: opruimen, gebruiken, onderhouden en bewust vervangen
-
We zijn gestart met een onderzoek naar de mogelijkheden om duurzaamheid, circulair bezig zijn, woonruimte voor de mensen met een smalle beurs te combineren met de wensen van de kerk in Winsum en die wens is naast geld zeker ook de oprechte invulling van het woord rentmeesterschap.
-
Op de Marnix Academie richt het lectoraat Onderwijs & Sociaal Ondernemerschap zich op de vraag hoe je maatschappelijke betrokkenheid en maatschappelijk handelen kunt aanwakkeren bij leraren in opleiding en bij leerlingen in het basisonderwijs.
-
Als data/cloud-consultancy bedrijf, bouwen we voor grote bedrijven grote datalakes, en migreren we applicaties van lokalen plekken (on-premise, datacenters) naar de cloud. Hiermee helpen we indirect aan een CO2- en energiebesparing, doordat data maar 1x opgeslagen wordt, en doordat cloud opslag CO2-efficienter is dan lokale opslag.
-
Makers4All is een stichting die gebruikers van 3d printers in beweging zet en ondersteunt om in noodsituaties in te springen, daar waar er geen andere oplossingen voor handen zijn. We hebben daarvoor een platform gecreëerd wat de aanvragen verdeelt over de verschillende provincies.
-
OPNIEUW! hergebruikt meubilair in hun eigen werkplaats en verlengt de levensduur ervan door zorgvuldig onderhoud en vervanging van onderdelen. Dit resulteert in een significante vermindering van afval en energiegebruik. Daarnaast creëren ze innovatieve oplossingen door oude materialen, zoals treinonderdelen en bureaubladen, om te vormen tot nieuwe meubelstukken
-
ToekomstProef is een platform waarmee zorgorganisaties en marktpartijen het eten en drinken in de zorg gaan verduurzamen. ToekomstProef heeft onder de pijlers van de Green Deal concrete richtlijnen en indicatoren op vijf actiegebieden ontwikkeld, waarmee de zorg vandaag nog aan de slag kan. Met deze integrale aanpak kan gewerkt worden aan de klimaatdoelstellingen voor de zorg die vanuit de Green Deal zijn gesteld. De visie van ToekomstProef is dat de zorg in 2030 een positieve impact heeft op de gezondheid van onze maatschappij en planeet.
-
Nadat we online een donatie hadden gedaan om een boom te planten en een digitaal certificaat kregen, besloten we dat het tijd was om Sumthing op te richten. Waarom kun je op instagram elke seconde een foto van iemands bord zien, een pakketje wat je besteld tot op het uur specifiek volgen, maar als je bijdraagt aan de belangrijkste uitdaging van onze generatie moet je het met een Pdf'je doen?
-
Omdat twee van de drie mensen te maken hebben met water schaarste, heeft Elemental Water Makers een techniek ontwikkeld om betaalbaar schoon water te halen uit de zee met alleen de zon. Inmiddels zijn we operationeel in meer dan 25 landen met meer dan 50 projecten en maken we voor meer dan 100,000 mensen in ontwikkelingslanden schoon water.
-
SDG House Maastricht inspireert en verbindt. We helpen de SDG's zichtbaar te maken in de stad. Maar wat we vooral doen is mensenwerk. Want we geloven dat iedereen kan bijdragen aan een duurzame toekomst.
-
“If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together”. Dat is het grondbeginsel van het Upcycle Collective. Upcyclecollective.nl is het collectief van en voor Nederlandse makers die oude materialen hergebruiken in hun producten.
-
Het Duurzaamheidscentrum richt zich op duurzaamheid en bewustwording van duurzame initiatieven. Ze organiseren evenementen, educatieve programma's en activiteiten om mensen bewust te maken van de urgentie en mogelijkheden van duurzaamheid in het dagelijks leven.
-
Op 27 september start een project waarbij scholieren van het Alfa-College en BBS-Wechloy samenwerken aan een duurzame voedingsstrategie, een opwindende kans om de kracht van internationale samenwerking en innovatie te benutten. Met de hoofdvraag "Hoe ziet de duurzame voedingsstrategie er voor jou uit?" dagen ze studenten uit om diep na te denken over gezondheid en voeding, en om creatieve oplossingen te bedenken voor duurzame voedingspraktijken.
-
De KlimaatGesprekken-methodologie biedt mensen hoop, humor en een handelingsperspectief, en leert ze hoe ze niet alleen hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen, maar ook hoe ze hun handafdruk kunnen vergroten
-
In het bruisende hart van Assen, de thuishaven van de culturele organisatie De Nieuwe Kolk, bloeit een bijzonder streven op. DNK heeft zich als doel gesteld om haar maatschappelijke activiteiten nauw te verweven met de SDG’s van de Verenigde Naties. Met deze ambitie wil DNK een krachtige bijdrage leveren aan het scheppen van een duurzame en rechtvaardige wereld voor allen.
-
MeYouWeDo is een dagprogramma voor scholen. Op die dag kinderen samen een nieuwe wereld. Met elkaar dromen we hardop over hoe een betere wereld er uitziet, een wereld die goed is voor jou, die goed is voor mij, die goed is voor ons allemaal. Ook voor de natuur, de planten en de dieren, het water en de lucht. Die nieuwe wereld noemen we MeYouWeDo.
-
BeeGrateful zet zich in om de biodiversiteit in verstedelijkt gebied te vergroten op een creatieve en inspirerende manier. Dit doen we door het creëren van meer bewustwording over en meer nestgelegenheden voor de wilde bijen. Zo hebben we onze innovatie de Streetlight Bee&Bee ontwikkeld - een bijenhotel dat om lantaarnpalen kan worden opgehangen. Door met QR-codes te werken die naar ons educatieve platform gaan, zorgen wij voor het verstrekken van verdere informatie over het belang van de wilde bij en daarbij de biodiversiteit.
-
"Hoera Noordenveld heeft er lezers bij!" is een project van de Bibliotheek en Hub in Roden. Een inspirerend initiatief dat een diepgaande impact heeft op de regio Noordenveld. Met een toegewijde groep van 23 vrijwilligers werkten ze samen met acht scholen en twee peuterspeelzalen om geletterdheid en de liefde voor lezen te bevorderen. Deze vrijwilligers begrepen dat lezen niet alleen een vaardigheid was, maar ook een bron van plezier en empowerment.
-
Gedreven door milieubewustzijn, heeft het ziekenhuis zich ten doel gesteld om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen en een gezonde leefomgeving te bevorderen.
Het ziekenhuis neemt innovatieve stappen om duurzaamheid tot leven te brengen. Ze omarmen groene energie met warmtepompen en zonne-energie, elektrische pendelbussen vervingen vervuilende voertuigen, en recycling werd tot kunst verheven. Maar het ging verder dan dat.
-
DesignWeek@School geeft scholen en leerkrachten een vliegende start op weg naar toekomstgericht onderwijs voor een duurzame samenleving. Kinderen ontdekken met DesignWeek@School hun digitale en creatieve talenten en ervaren hoe zij zélf een positieve bijdrage kunnen leveren aan een duurzame wereld.
-
Wij bouwen 17e eeuwse schepen en tiny houses volledig uit afvalplastic. Dit doen wij met mensen die afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Wij doen dit om te laten zien dat weggooien zonde is. Door onze initiatieven willen wij een concrete bijdrage leveren aan het realiseren van een inclusieve, circulaire economie.
-
Het Young Innovators programma is een pionier in het onderwijs, gericht op het aanpakken van complexe lokale duurzaamheidsuitdagingen door samen te werken met gemeenschappen in heel Nederland. Met meer dan 30 scholen, 80 leraren en 3000 studenten bereikt, zijn we klaar om op te schalen.
-
Symphony of SOILS is een beweging die zich inzet voor goede bodem, goed voedsel en betere gezondheid met als doel om meer bewustzijn te creëren over het belang van duurzame preventieve maatregelen in de gezondheidszorg, wat niet alleen de gezondheid van mensen ten goede zal komen, maar ook aanzienlijke kostenbesparingen met zich meebrengt die nuttig kunnen worden besteed aan andere zorgzame uitgaven.
-
Zo'n 190 zorgorganisaties met ruim 400.000 zorgmedewerkers hebben in 2022 aan de campagne Zorg voor Energie meegedaan. Tel daarbij op de bewoners, clienten en bezoekers van de deelnemende zorglocaties. Met elkaar energie en kosten besparen en een boost geven aan de energietransitie in de zorg. Ook in 2023!
-
Friesland kent al veel aanbieders van hernieuwbare energie. We zien een sterke groei van zon- en windenergie. We zijn in staat te voorzien in een groot deel van de energie van afnemers: de inwoners en bedrijven in Friesland. In onze visie brengen we lokale en producenten en afnemers bij elkaar.
-
Green Award stimuleert door middel van een certificatieprogramma eigenaren en managers van schepen de hoogste standaarden in de maritieme industrie na te streven. Een Green Award is een wereldwijd kwaliteitsmerk voor schepen en hun eigenaren die de vereiste standaarden op het gebied van kwaliteit, veiligheid en milieu in de maritime industrie overtreffen.
-
We produceren opdrachtfilms in samenwerking met mensen met Autisme of GGZ problematiek voor een zinvolle dagbesteding of beschutte werkplek. Onze visie is: Filmen vergroot je wereld en blikveld. Het zorgt ervoor dat je op allerlei plekken komt waar je zelf niet zomaar naar toe kan gaan.
-
De apotheker van de toekomst is ook een duurzame apotheker. Dat betekent dat zij zorg op maat levert en verspilling tegengaat. Zorg verlenen betekent immers ook voor de aarde zorgen. Jaarlijks wordt er voor 2,3 miljard euro aan ongebruikte medicatie, verpleegartikelen en incontinentiematerialen verspild! Deze verspilling heeft niet alleen economische gevolgen, maar ook de onnodige impact op het milieu