SDG ACTION DAY: KOM IN ACTIE!

Wil je weten wat je als individu of organisatie kan doen om bij te dragen aan een betere wereld voor iedereen? Tijdens SDG Action Day krijg je hiervoor concrete ideeën en tools aangereikt.

Tijdens het actieprogramma word jij als deelnemer tot actie aangezet door de hosts van verschillende actiestands. Zo kun je bij sommigen een concrete commitment maken, of de plannen hiervoor terug meenemen naar collega’s. Andere hosts bieden een gratis adviestraject aan of hebben juist een hulpvraag waar jij aan bij kan dragen. Ook vind je in het actieprogramma demonstraties van handige tools die je helpen om met een actieplan weer naar huis te gaan.

SDG Action Day 2024 vindt dit jaar op 25 september plaats in de Jaarbeurs Utrecht.
Tickets zijn hier beschikbaar. Het actieprogramma wordt de komende dagen verder aangevuld, bekijk hieronder de eerste stands.

  • UN Global Compact Network NL

    Volg een interactieve route waarin je stapsgewijs SDG-benchmarks omzet in concrete actieplannen voor je organisatie. Door middel van praktische oefeningen leer je hoe je deze benchmarks vertaalt naar haalbare doelen en effectief integreert in je strategie. Je gaat naar huis met concrete ideeën en een overtuigende businesscase voor duurzame impact. Doe mee en zet de volgende stap om jouw SDG-ambities te realiseren!

  • VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten)

    Wil je met jouw gemeente aan de slag met én voor de SDGs? Breek met bestaande silo’s en benader lokale uitdagingen met een brede lens waar sociaal, fysiek en economisch domein in balans staan. Het Global Goals team van VNG denkt graag met je mee. Zet de Virtual Reality Sustainable Development Goalggles op en test hoe integraal jouw blikveld is. Verder praten? We denken graag met je mee!

  • SDG-advies van de Adviesraad Internationale Vraagstukken

    Nederland loopt achter op het behalen van de SDG-doelen en presteert slechter dan omliggende landen. Extra inspanningen zijn cruciaal voor het behalen van de doelen in Nederland, het verkleinen van de Nederlandse voetafdruk en het bijdragen aan internationale vooruitgang. Voorzitter Bert Koenders en raadslid Annelies Zoomers van de Adviesraad Internationale Vraagstukken gaan in gesprek met Anna Pot (nationale SDG-coördinator) en Peter Groenendijk (SDG Nederland) over het nieuwste AIV-rapport: “Onlosmakelijk verbonden: SDG’s in Nederland en de rest van de wereld”.

  • Alliantie Politica

    Alliantie Politica zet zich in voor meer politieke participatie van vrouwen in Nederland. Benieuwd naar de huidige cijfers en welke barrières vrouwen ervaren? Wij testen graag jullie kennis. Aan de hand van quizvragen gaan we met jullie in gesprek over het belang van meer vrouwen, in al hun diversiteit, in de politiek in Nederland en wereldwijd. Alliantie Politica is een samenwerking tussen Stem op een Vrouw, de Nederlandse Vrouwenraad, WO=MEN Dutch Gender Platform en Emancipator.

  • Leger des Heils

    Door jouw oude kleding een tweede of derde kans te geven kun je het verschil maken voor mens en milieu. Met alle kleding die wij als Leger des Heils jaarlijks inzamelen dragen we samen bij aan het realiseren van een circulaire textielketen (SDG12), het terugdringen van armoede (SDG1) en het bieden van werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt (SDG8). Neem daarom een mooi item mee dat je niet meer draagt, maar wel een nieuw leven gunt, en kijk of er mooie items voor jou bij hangen!

  • Transitiecoalitie Voedsel

    Transitiecoalitie Voedsel baseert haar werk op transitietheorieën, om zo transities naar een duurzamer en gezonder landbouw- en voedselsysteem te versnellen. Ben jij benieuwd naar transitiedenken, en wat dit voor jouw organisatie kan betekenen? Kom langs om het transitiespel te spelen en met ons in gesprek te gaan! Werk jij daarnaast bij een organisatie wiens werk invloed heeft op gezondheid? Onderteken het handvest Gezonde Voedseltransitie en zet je in voor een gezonder Nederland!
    Werk jij daarnaast bij een organisatie wiens werk invloed heeft op gezondheid? Onderteken het handvest Gezonde Voedseltransitie en zet je in voor een gezonder Nederland!

  • Vewin, Unie van Waterschappen & SDG 16 Alliantie

    Beschikbaarheid van water: dat is waar SDG 6 en 16 elkaar keihard raken. Discussies tussen sectoren nemen toe nu waterbeschikbaarheid niet langer vanzelfsprekend blijkt te zijn. Hoe zorgen we voor een eerlijke transitie naar betere borging van de beschikbaarheid van water van voldoende kwaliteit? Hoe organiseren en structuren we de drinkwaterlevering op zo’n manier dat conflicten over water uitblijven? Genoeg water van voldoende kwaliteit als randvoorwaarde voor vrede: hoe wil jij je daarvoor inzetten?

  • STUDIO.WHY

    Om de duurzame transities waar ook Rivierenland mee te maken heeft te kunnen versnellen, werken organisaties samen in het Transitielab Rivierenland aan een andere mindset en meervoudige businesscases. Teams van jongeren werken aan het opbouwen van kennis en capaciteit, vergroting biodiversiteit, oplossen van watervraagstukken en de energie- en warmtetransitie. Tegelijk werken we met mensen in de regio aan een andere mindset door het toepassen van de Inner Development Goals. Dat doen we door beleving te creëren, zoals een VR workshop en Sustainable Innovation Games. Ervaar een stukje van de VR Workshop EARTH FROM SPACE en maak kans om deze workshop volledig te volgen.

  • Koploperproject

    Met Koploperproject helpen we, samen met lokale partners en adviseurs, al ruim 14 jaar bedrijven en andere organisaties om te verduurzamen op een positieve, integrale en structurele manier en zo toekomstbestendig te worden. Al meer dan 500 bedrijven uit allerlei sectoren deden mee aan een van de bijna 60 uitgevoerde Koploperprojecten in heel Nederland. Samen dragen ze bij aan een toekomstbestendige regionale economie. Vul de QuickScan in en zie hoe jouw bedrijf of organisatie op duurzaamheid scoort.

  • Social Handprint

    Bij onze stand ervaar je hoe je de sociale en duurzame impact van jouw bedrijf of organisatie heel laagdrempelig kunt meten met de Social Handprint. Elke organisatie – klein, groot, profit, non-profit – heeft belang bij impactmeten. Kom naar onze stand en leer hoe je maatschappelijke waarde kunt meten en zichtbaar maken voor je organisatie!

  • Dutch Green Building Council

    De ecologische footprint van de gebouwde omgeving heeft zowel lokaal als mondiaal impact op biodiversiteit en ecosystemen. De oude tegenstelling tussen bouwen en natuur kan verdwijnen door bewust ruimte te maken voor groen en biodiversiteit bij (natuurinclusieve) bouwprojecten. We zien dat natuurinclusief bouwen steeds hoger op de agenda van koplopers in de bouw- en vastgoedsector staat. Maar hoe ziet dit er nu uit in de praktijk? En hoe motiveren en stimuleren we nog meer bedrijven om natuur meer mee te wegen in renovatie- en bouwprojecten? Welke rol hebben opdrachtgevers, het rijk of zelfs consumenten hierin?

  • Klimaatplein

    Ieder bedrijf of instelling in Nederland kan op eenvoudige wijze zijn CO2-voetafdruk berekenen. Met de CO2-calculator op het Klimaatplein zie je dan ook meteen wat de maatschappelijke kosten zijn die hiermee gepaard gaan en nog belangrijker: hoe je die kosten kunt verkleinen! Kom naar de SDG13 stand, doe mee en win. Lead the way and share your footprint!

  • De SDG Action Game

    Doe mee met de SDG Action Game! Kom langs onze stand voor een account en start direct. Met deze quizvragen en acties kan je in één dag op een leuke manier kennismaken met de SDG thema’s: planeet, ongelijkheid en vitaliteit. Deze game is ontwikkeld voor professionals zoals jij en biedt handelingsperspectieven. Speel tegen andere deelnemers op het evenement, deel jullie ideeën en verdien punten. Per thema maak je kans op een leuke prijs!

  • Solidariteitsproject

    Ontdek hoe je subsidie kunt krijgen voor een Solidariteitsproject: een eigen vrijwilligersproject met minimaal 5 personen tussen de 18 en 30 jaar. Heb je al een idee? Plaats het op onze ideeënmuur en vind samenwerkers! Nog geen idee, maar wil je wel meedoen? Sluit je aan bij een bestaand projectplan. Vind bij onze stand gelijkgestemden, stel al je vragen over de subsidie, en wie weet breng jij je idee binnenkort tot leven!

  • Klimaatgesprekken

    Kom oefenen met een lastig klimaatgesprek aan de hand van gesprekskaartjes met openingszinnen als 'wat heeft het nu voor zin als ik duurzamer ga leven, terwijl de grote bedrijven...' of 'Ik ben met de auto gekomen, dat mag zeker niet van jou, hè?' En speel het klimaatimpactspel met andere bezoekers. Wat weet je over de uitstoot van de dingen die we dagelijks gebruiken in onze leefstijl? Hoe verhouden die zich tot elkaar? En, hoeveel zou je als gemiddelde Nederlander eigenlijk maximaal mogen uitstoten om 'duurzaam' te leven?

  • Inner Development Goals

    Åsa Jarskog, director global collaboration at IDG, will introduce the theme 'Lead the way' on the main stage. She will be glad to meet you in person during the Action Programme and discuss anything related to IDGs and leadership. What are the human skills and qualities we need to develop to achieve a sustainable future and human flourishing on our beloved planet earth? Contribute your voice to the international IDG survey and receive a free digital ticket for the IDG Summit 16-17 October 2024, or join one of the 'watch parties' in NL.

  • En-ROADS klimaatsimulator

    Ben je nieuwsgierig naar de beste manieren om de klimaatcrisis aan te pakken? Bomen planten, gebouwen isoleren of een belasting op fossiele brandstoffen? Ontdek het zelf met de En-ROADS klimaatsimulator, gebaseerd op wetenschap en gericht op actie!

  • SDG Barometer

    Zijn Nederlandse organisaties leidend in het realiseren van de 2030 Agenda? De SDG Barometer biedt belangrijke inzichten in de adoptie en implementatie van de SDG’s door Nederlandse organisaties. Tegelijkertijd is het een oproep tot actie aan alle organisaties om de SDG’s te verwezenlijken. Krijg een voorproefje van de resultaten van 2024 en neem een kijkje in het online dashboard van 2022. De Nederlandse SDG Barometer is een onderzoeksinitiatief van de Amsterdam School of International Business (Hogeschool van Amsterdam), Maastricht School of Management (Universiteit Maastricht) en TIAS School for Business and Society (Universiteit van Tilburg).

  • De Climate Run (Landgoed Zonheuvel)

    De ClimateRun is een nieuwe hardloopwedstrijd in de bosrijke omgeving van Doorn. De eerste editie vindt plaats op 12 oktober 2025 (onder voorbehoud). Vanaf Landgoed Zonheuvel, door Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. We gaan samen stappen zetten voor het klimaat. Liefst zo veel en zo groot mogelijk. Natuurlijk omdat het moet. Voor ieders toekomst. Maar ook omdat het kan. Er zijn al veel duurzame oplossingen bedacht. En vooral omdat we ervan overtuigd zijn dat het heel erg leuk kan zijn. Loop een voorproefje of schrijf je in en kom in actie voor het klimaat!

  • Toekomstbouwplaats

    De Toekomstbouwplaats geeft toekomstige generaties een stem en verbindt alle generaties om samen te bouwen aan de mooist mogelijke toekomst!

  • Coöperatie GOED

    Coöperatie GOED is een burgerbeweging die de energietransitie gebruikt om maatschappelijke verandering in gang te zetten. Het eigendom van onze projecten is 100% lokaal en de opbrengsten delen we uit aan zij die dat het hardst nodig hebben. Dat doen we door de opbrengsten van onze zonneweides weg te geven aan organisaties en projecten die zich inzetten om armoede te bestrijden en kansengelijkheid te bevorderen. Bij onze stand kan iedereen meebouwen aan de biodiversiteit rondom de LEGO-maquette van onze zonneweide in Amsterdam. Daarnaast kunnen aanwezigen hun handtekening zetten waarmee ze onderschrijven dat ze de coöperatie, haar missie en de lokale projecten steunen.

  • Samenwerkingsverband Wij Allemaal

    WEall-NL, Plekmakers, Impact033 en Economy for the Common Good vertegenwoordigen deze krachtenbundeling van voorlever-organisaties. Andere partners zijn United Economy, Windesheim, de Veranderschool en Ministerie van de Toekomst. Focus: Gemeenschappen, bedrijfsleven, overheid, onderwijs, wetenschap en financieringsinstituten bouwen samen aan een gezonde, inclusieve, ecologische samenleving, met een economie die prioriteit geeft aan het welzijn van mens en planeet. Ontdek hoe wij samen de Duurzame Ontwikkelingsdoelen versnellen voor een gezonde, rechtvaardige en regeneratieve samenleving.

  • hbo SDG-coalitie

    In 2018 is de nationale SDG-coalitie voor het hoger beroepsonderwijs in Nederland voortgekomen uit de ondertekening van het SDG Charter door alle hogescholen in Nederland. Zo’n drie keer per jaar komen de ‘driving forces’ achter de SDG’s van alle hogescholen samen en wordt er kennis uitgewisseld en gewerkt aan nieuwe project ideeën. Het doel van de SDG-coalitie is ambitieus en toekomstgericht: de SDG-agenda duurzaam integreren in het beleid en de praktijk van Nederlandse hogescholen. Om dit te bereiken, streeft de coalitie ernaar om een sterk netwerk van experts op te bouwen, die elkaar ondersteunen en samen de hogescholen toekomstbestendig maken.

    De SDG-coalitie wordt ondersteund door de Vereniging Hogescholen.

  • Leren voor Morgen

    De School van de Toekomst - Hoe ziet de school er over twintig, dertig of zelfs vijftig jaar uit? Tijdens deze interactieve activiteit gaan we aan de slag met vragen zoals: Hoe verandert het lesgeven? Hebben we straks nog taal en rekenlessen? Welke rol speelt technologie? Verbouwen leerlingen hun voedsel zelf? En hoe zorgen we voor blije docenten? Met behulp van creatieve tools verkennen we samen nieuwe ideeën. Aan het einde van de sessie bespreken we verschillende toekomstvisies. Laat je inspireren en denk vrijuit mee. Alles is mogelijk!

  • Jonge Klimaatbeweging

    De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waarin jongeren meepraten over hun eigen toekomst en goed zorgen voor de aarde niet meer dan logisch is. We strijden voor een toekomstbestendige samenleving waarin rechtvaardigheid en empathie centraal staan. Kom langs bij onze stand waar we meer vertellen over de Jonge Klimaatagenda 3.0, en ontdek hoe jongeren willen dat Nederland er in 2040 uitziet.

  • GRP-Alliance: SheSupplies

    De Gender Responsive Procurement Alliance (GRP-Alliance) bevordert gendergelijkheid door strategische inkooppraktijken. De GRP-Alliance ondersteunt NGO's, leveranciers en donoren bij het ontwikkelen en implementeren van genderresponsief inkoopbeleid en -praktijk. Dit draagt direct bij aan de verwezenlijking van de SDG's, bevordert gendergelijkheid in de keten en verbetert arbeidsomstandigheden. Sluit aan bij de GRP-Alliance en maak een verschil!

  • Global Goals Go-game

    Global Goals Go: hét klimaatspel met de werelddoelen als routekaart. Tijdens Global Goals Go ga je in teams op real-life locaties via GPS op zoek naar vragen die horen bij belangrijke antwoorden op weg naar een mooie toekomst voor iedereen. Lukt het jullie met behulp van de Global Goals (SDG's) de opwarming van de Aarde tot 1,5 °C te beperken?

  • Future resilience: advies van middelbare scholieren

    Gesprekken met de toekomst: leerlingen van 11 tot 18 jaar van verschillende Agorascholen dagen je uit en voelen je aan de tand over duurzame oplossingen en toekomstbestendigheid. Kritische vragen en frisse ideeën: bereid je voor op verrassende inzichten en vragen die je aan het denken zetten – deze jongeren nemen geen genoegen met eenvoudige antwoorden. Ze zijn de sleutel tot future resilience. Zonder hun stem is duurzame ontwikkeling ondenkbaar.