SDG ACTION DAY: KOM IN ACTIE!
Wil je weten wat je als individu of organisatie kan doen om bij te dragen aan de SDG’s?
We hadden een bomvol actieprogramma op SDG Action Day. Omdat er zoveel te zien was en de tijd beperkt hebben we hieronder enkele acties op een rij gezet met links naar meer informatie en hoe je als organisatie alsnog aan een actie kan committeren.
-
UN Global Compact Network NL
Tijdens SDG Action Day gaven we een sneakpreview van onze SDG Ambition Accelerator met de ‘SDG Actiestraat’. Deelnemers doorliepen een interactieve route, waarbij ze stapsgewijs SDG-benchmarks omzetten in concrete actieplannen voor hun organisatie. Niet alleen gingen zij naar huis met een concreet SDG-actieplan, maar wij ook! Op dezelfde dag tekenden we namelijk voor een strategisch partnerschap met Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit. Door dit partnerschap te formaliseren tijdens SDG Action Day, benadrukten we hoe essentieel collectieve actie is voor het behalen van de SDG's. Wil je meer weten of met jouw organisatie versnellen op de SDG's? Klik hier en/of neem contact met ons op!
-
VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten)
Heeft uw gemeente een project uitgevoerd aan de hand van de Global Goals? Spoor uw gemeente aan om deze casus in te dienen voor de GemeenteDelers-competitie van 2025! We zijn op zoek naar succesvolle, waardevolle en herbruikbare initiatieven waarvan andere gemeenten kunnen leren. Alle gemeentegerelateerde praktijkvoorbeelden zijn welkom. Stuur uw ideeën naar GlobalGoals@VNG.nl of neem een kijkje op onze praktijkvoorbeeldenbank voor inspiratie.
-
Alliantie Politica
Politica was aanwezig op de SDG Action Day om in gesprek te gaan over het belang van politieke participatie en representatie van vrouwen in de Nederlandse politiek. Wil je op de hoogte blijven van andere events die Politica organiseert? Hou onze website www.politica.nl, en socials @politica_nl op Instagram & Politica op LinkedIn, in de gaten! Op donderdag 21 november organiseren we bijvoorbeeld het congres “Veilig in de Politiek”, aanmelden kan via Veilig in de politiek: Congres 2024 (office.com). Hopelijk zien we je daar!
-
Transitiecoalitie Voedsel
Ben of ken jij een gezondheidsorganisatie die zich actief in wil zetten voor een gezond en duurzaam Nederland? Sluit je aan bij de Gezonde Voedseltransitie! Een meer plantaardig eetpatroon kan zowel gezondheidsbevordering als milieuwinst opleveren. Goed voor mens én planeet dus. Sluit je HIER aan!
-
STUDIO.WHY
Steeds meer organisaties willen verduurzamen. Niet omdat het moet, maar omdat ze zich ervan bewust zijn dat het de enige manier is om in de toekomst relevant te blijven. Daarvoor moeten organisaties veranderen. Hoe kan je dat doen door gebruik te maken van de aanwezige energie en drive in de organisatie zelf? Door Transitie Hacking! Je leest erover in het gratis ebook HIER en komt meer te weten hoe onder andere de Inner Development Goals hieraan bijdragen.
-
Koploperproject
Met Koploperproject helpen we, samen met lokale partners en adviseurs, al ruim 14 jaar bedrijven en andere organisaties om te verduurzamen op een positieve, integrale en structurele manier en zo toekomstbestendig te worden. Al meer dan 500 bedrijven uit allerlei sectoren deden mee aan een van de bijna 60 uitgevoerde Koploperprojecten in heel Nederland. Samen dragen ze bij aan een toekomstbestendige regionale economie. Interesse of meedoen? Neem dan gerust contact op met info@koploperproject.nl
-
Klimaatplein
Het belangrijkste doel van het Klimaatakkoord van Parijs, waar ook Nederland haar handtekening onder heeft gezet, is ervoor zorgen dat de aarde niet verder opwarmt dan 1,5 graad Celsius. Wereldwijd zijn we echter het afgelopen jaar gemiddeld al boven die 1,5 graad uitgekomen. Tot nu is daar nog maar verbazingwekkend weinig ophef over in de media of bij de Nederlandse politiek. Daarom dat nu deze petitie gestart is die vraagt om meer klimaatmaatregelen en die ook jij nog steeds kan ondertekenen. Ondertekenen kan hier.
-
De SDG Action Game
Wil jij je collega's, medewerkers of samenwerkings partners activeren op het gebied van de SDG's? Wij bieden programma's over verschillende thema's: SDG Action, Fossielvrij leven, Energie besparen, Duurzame transitie in de organisatie, Circulair bouwen, Diversiteit en inclusie, en nog veel meer! Leer meer over de verschillende programma's en hoe je ons gamified activatie-platform kunen inzetten op https://the2bcollective.com/nl/partnerships. Of download HIER onze White paper over Gamification.
-
Klimaatgesprekken
Kom oefenen met een lastig klimaatgesprek aan de hand van gesprekskaartjes met openingszinnen als 'wat heeft het nu voor zin als ik duurzamer ga leven, terwijl de grote bedrijven...' of 'Ik ben met de auto gekomen, dat mag zeker niet van jou, hè?' En speel het klimaatimpactspel met andere bezoekers. Wat weet je over de uitstoot van de dingen die we dagelijks gebruiken in onze leefstijl? Hoe verhouden die zich tot elkaar? En, hoeveel zou je als gemiddelde Nederlander eigenlijk maximaal mogen uitstoten om 'duurzaam' te leven?
-
En-ROADS klimaatsimulator
Ben je nieuwsgierig naar de beste manieren om de klimaatcrisis aan te pakken? Bomen planten, gebouwen isoleren of een belasting op fossiele brandstoffen? Ontdek het zelf met de En-ROADS klimaatsimulator, gebaseerd op wetenschap en gericht op actie!
-
SDG Barometer
Zijn Nederlandse organisaties leidend in het realiseren van de 2030 Agenda? De SDG Barometer biedt belangrijke inzichten in de adoptie en implementatie van de SDG’s door Nederlandse organisaties. Tegelijkertijd is het een oproep tot actie aan alle organisaties om de SDG’s te verwezenlijken. Tijdens de SDG Action Day gaven we een voorproefje van de resultaten van 2024. Het volledige rapport komt beschikbaar in december en zal o.a. worden gedeeld via de SDG Nederland nieuwsbrief. De resultaten van 2022 zijn vrij toegankelijk via dit online dashboard. De Nederlandse SDG Barometer is een onderzoeksinitiatief van de Amsterdam School of International Business, Maastricht School of Management en TIAS School for Business and Society.
-
De Climate Run (Landgoed Zonheuvel)
Ren en denk mee voor het klimaat! Op 12 oktober is het zover: de allereerste ClimateRun op Landgoed Zonheuvel in Doorn. In het hardlopen ligt niet de grootste uitdaging, maar vooral in het zo klimaatvriendelijk mogelijk organiseren van het evenement. En jij kunt helpen. We nodigen je uit om mee te doen en mee te denken bij alles wat er nodig is om dit evenement zo duurzaam mogelijk te organiseren. Alle ideeën zijn welkom! Lees meer op onze website en neem contact met ons op.
-
Coöperatie GOED
Wij zijn coöperatie GOED, Groen Opwekken en Delen. Een burgerbeweging die de energietransitie als middel inzet om (energie) armoede en kansenongelijkheid tegen te gaan. Een steeds grotere groep ervaart een gebrek aan middelen en mogelijkheden om volwaardig deel te nemen aan de maatschappij. Daarnaast zitten we in de overgang van fossiele energie naar groene energie om klimaatverandering tegen te gaan. Met de opbrengsten van groene energieprojecten ondersteunen wij lokale maatschappelijke projecten om inclusiviteit te bevorderen. Sluit jij je ook aan als GOEDe Vriend? Meld je HIER aan!
-
Samenwerkingsverband Wij Allemaal
Soms is het fijn om even op te kunnen laden met gelijkgestemden, te weten dat je niet de enige ‘gekkie’ bent in jouw omgeving, maar dat er meer pioniers zijn. Of nog meer: samenwerken en kennisdelen met anderen die in andere regio’s met hetzelfde bezig zijn om zo de transitie te versnellen. Dat brengt ons terug naar de boodschap van onze stand: versterk jezelf door mee te vliegen in de zwerm en neem een voorproefje op 7 november als we de Proeftuin voor transitieversnelling lanceren.
-
Global Goals Go-game
Global Goals Go is hét klimaatspel met de werelddoelen als routekaart. Bezoekers van de SDG Action Day konden een korte versie van deze actieve buitengame nu binnen ervaren. Een aantal van de spelers ging met een jong boompje naar huis. Het planten hiervan is de eerste SDG Actie die voortgebracht is uit deze demoversie. Er zal dan ook zeker contact zijn met de spelers om ook de outdoor versie van Global Goals Go uit te proberen. Nieuwsgierig naar Global Goals Go en vind je het tijd voor nog meer actie? Kijk op www.globalgoalsgo.nl
-
Leren voor Morgen
Hoe ziet de school er in 2050 uit? Tijdens de SDG Action Day in Utrecht dachten we samen na over de toekomst van onderwijs in onze interactieve workshop De School van de Toekomst. Gebaseerd op thema's uit de Whole School Approach (WSA) gingen we aan de slag met vragen over didactiek, bedrijfsvoering, omgeving en curriculum. Deelnemers kwamen met inspirerende, verrassende ideeën! Volg onze socials en kijk op www.lerenvoormorgen.org
-
Leger des Heils
Het Leger des Heils heeft tijdens de SDG Action Day vele bezoekers aan de actiestand mogen ontvangen. Ons doel was om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van het belang om duurzame keuzes te maken bij het kopen van kleding. De meest gestelde vragen die wij kregen waren "Is het nog wel wenselijk is om kleding gescheiden in te zamelen?" en "wat doen jullie eigenlijk met de ingezamelde kleding?". Ons antwoord hierop is: Ja, Het blijft belangrijk je gedragen kleding niet weg te gooien maar een tweede leven te geven door het bijvoorbeeld te doneren. Jouw ingeleverde kleding krijgt zo een kans op een tweede leven. Dat begint bij een van de 130 buurthuiskamer in kwetsbare wijken en in de Reshare stores. Daarnaast gebruiken wij de kleding bij het verlenen van noodhulp en verkopen wij de kleding naar landen waar ze de kleding nog goed kunnen gebruiken. Kleding die je wilt doneren aan het Leger des Heils kun je kwijt bij een van de meer dan 1500 inzamelpunten in Nederland, zoals bij onze Reshare stores. Geef je kleding af op een fysieke locatie bij jou in de buurt? Dan heeft dit als extra voordeel dat dit gepaard gaat met minder CO₂-uitstoot omdat de kleding lokaal kan worden gedistribueerd. Kom je binnenkort langs bij de ReShare Store? Vergeet dan niet te sparen voor leuke beloningen, maak HIER alvast je digitale spaarpas aan voor een gratis kopje koffie!
-
Solidariteitsproject
Wil jij actief aan de slag gaan om de wereld een beetje mooier te maken? Bij ons kun je subsidie krijgen om je idee werkelijkheid te maken! Wat is een Solidariteitsproject? De wereld een beetje mooier maken, je CV pimpen of een sociale onderneming starten? Met een Solidariteitsproject kun je als jongere doen wat jij écht belangrijk vindt. Met subsidie voor een Solidariteitsproject krijg je als projectgroep (bestaande uit minimaal 5 personen tussen de 18-30 jaar) een vast bedrag van 630 euro per maand om jouw zelfbedachte project uit te voeren. Je bepaalt zelf hoe je het project inricht, zolang het vrijwilligerswerk is en je zelf iets leert tijdens het uitvoeren van het project. Meer weten? Kijk op Solidariteitsprojecten jongeren | European Solidarity Corps of neem contact op met solidariteitsprojecten@nji.nl.
-
Public Food
Verschillende mensen hebben op de Action Day Public Food's manifest voor goed voedsel als basisvoorziening ondertekend. Wil jij je ook aansluiten? Dat kan HIER. Bekijk ook deze animatie van ons pleidooi. Op de action day hebben we contact gelegd met de FixBrigade. Hopelijk kunnen we elkaar versterken: zij een plek in Rotterdam Zuid en wij meer mensen in onze basisvoorziening voor goed voedsel als we onze doelgroep naar elkaar doorverwijzen.
-
Convocup
Met meer dan de helft van de Nederlandse jongeren die mentale gezondheidsproblemen ondervinden, herkennen we het belang van snelle en toegankelijke hulp. Convocup biedt een relatief eenvoudige, maar krachtige oplossing: het faciliteren van waardevolle verbinding door gesprekken met een kop goede koffie. Door de aanschaf van een Convocup, hoor je bij een community die zich toewijdt aan open dialoog in een omgeving waar iedereen, iemand kan vinden om naar te luisteren en mee te delen. Onze missie is het doorbreken van opgetrokken muren rond mentale gezondheid, het creëren van een veilige omgeving en het destigmatiseren van het zoeken naar hulp. Sluit je aan op www.convocup.com en bouw mee aan een community waar ieders stem wordt gehoord en elk gesprek er toe doet.
-
Vewin / Unie van Waterschappen / Yes & More
Op de Action Day 2024 bemanden SDG 6 (Schoon water en sanitair) en SDG 16 (Vrede, justitie en sterke publieke diensten) voor het eerst samen een stand tijdens het Actieprogramma tussen de 6 SDG Talks door. Een samenwerking die hard nodig is, omdat zelfs in Nederland waterbeschikbaarheid niet langer vanzelfsprekend is. Oftewel: er is nú actie vereist. Bezoekers van de Action Day werden dan ook opgeroepen om mee te denken over het zorgen voor een eerlijke transitie naar betere borging van de beschikbaarheid van water van voldoende kwaliteit. Het was goed om te zien dat zoveel verschillende mensen onze stand hebben bezocht en aangaven wat er nodig zou zijn voor die eerlijke transitie en wat zij vervolgens zelf zouden kunnen bijdragen. De urgentie werd duidelijk door iedereen gevoeld. Heb je onze stand gemist, maar wil je wel meedenken? Kom naar onze online webinar in november! Meld je hier aan om op een berichtje te krijgen zodra de sprekers en de daadwekelijke plaats en tijd bekend zijn. Tijdens de webinar gaan we door op bovenstaande onderwerpen en nog dieper in op waarom genoeg water van voldoende kwaliteit randvoorwaarde is voor het uitblijven van discussies tussen sectoren. We zien je heel graag dan!
-
Tricky Tijden wegwijzer
Nederland's bekendste 'corporate antropoloog' Jitske Kramer sloot de SDG Action Day af met een inspirerende SDG Talk over haar nieuwste boek 'Tricky Tijden - laat je niet gek maken': hoe we als mens omgaan met grote transities, en wat daarin de rol is van liminaliteit, tricksters en machtsstrijd. Hoewel niemand de ultieme route weet door de onzekerheid van verandering, bieden de drie universele menselijke fases van transformatie ons een stevige houvast. Om je gericht verder te helpen verdiepen in het gedachtegoed, maakten we een Tricky Tijden wegwijzer. Met persoonlijke tips van Jitske Kramer en toegang tot zorgvuldig geselecteerde content die jou verder helpt, wie je ook bent en in welke sector je ook werkt.
-
UN Global Compact Network
Tijdens SDG Action Day gaven we een sneak preview van onze SDG Ambition Accelerator met de ‘SDG Actiestraat’. Deelnemers doorliepen een interactieve route, waarbij ze stapsgewijs SDG-benchmarks omzetten in concrete actieplannen voor hun organisatie. Niet alleen gingen zij naar huis met een concreet SDG-actieplan, maar wij ook! Op dezelfde dag tekenden we namelijk voor een strategisch partnerschap met Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit. Door dit partnerschap te formaliseren tijdens SDG Action Day, benadrukten we hoe essentieel collectieve actie is voor het behalen van de SDG's. Wil je meer weten of met jouw organisatie versnellen op de SDG's? Klik hier en/of neem contact met ons op!
-
Inner Development Goals
The Inner Development Goals (IDG) Initiative is a not-for-profit research project on how humans can create a future worth living in. It's about the human side of change, instead of the more technical side. Åsa Jarskog, director Global Collaboration at IDG, introduced SDG Action Day's theme 'Lead the way' by explaining the IDG framework. It consists of 5 main pillars and 23 'transitional skills': human capacities that enable us to become better and faster in reaching the SDGs. The IDG framework is based on numerous research as well as a worldwide survey - but it is not perfect. Therefore, it is now possible to give your feedback in a new consultation! Join this global dialogue by answering a few questions and receive a free digital ticket to the IDG Summit on October 16 & 17, 2024.
-
'Future resilience': advies van middelbare scholieren
Onze leerlingen houden burgers en bedrijven een spiegel voor. Tijdens de SDG Action Day hielden onze jongeren bedrijven en organisaties letterlijk en figuurlijk een spiegel voor. Spelenderwijs leerden ze hen wat het betekent om future resilient te zijn — duurzaam en toekomstbestendig. Met hun inzichten over burgerschapsvorming, duurzaamheid en klimaat gaven onze leerlingen bezoekers waardevolle lessen en inspiratie. Door gesprekken te voeren en spellen rond SDG-vraagstukken te spelen, lieten ze zien dat jongeren een krachtige stem hebben in de toekomst. Dankzij de MDT-subsidie en hun zelf ingerichte ruimte op de Jaarbeurs bewezen ze dat écht leren buiten de schoolmuren plaatsvindt, met een blijvende impact op de maatschappij... dat is nog eens burgerschapsvorming!